WordPress Hakukoneoptimointi: Näin onnistut

WordPress hakukoneoptimointi on tavallisesti helpompaa kuin muille alustoille rakennetuille sivustoille.

Miksi? Syy on lähtökohtaisesti laaja valikoima SEO lisäosia ja hyvä käytettävyys.

Tässä oppaassa käydän läpi vinkkejä, joiden avulla hakukoneoptimoit WordPress sivustosi ja päihität kilpailijat.

Mitä WordPress hakukoneoptimointi on?

WordPress hakukoneoptimointi on prosessi, jossa optimoidaan sivun sisäistä rakennetta (on-page-seo) niin, että Googlen hakurobotti ymmärtää sivuston paremmin.

Teknisen toteutuksen lisäksi joudut myös kiinnittämään huomiota laadukkaaseen sisällön tuottamiseen. Se on kuitenkin huomattavasti helpompaa jos perusasiat ovat jo kunnossa.

Paljonko WordPress hakukoneoptimointi maksaa?

WordPress hakukoneoptimointi hinta on yleensä halvempi kuin muilla alustoilla. Tämä johtuu siitä, että WordPressiin löytyy huomattavasti enemmän osaajia ja tukea. Myös optimointi prosessi on simppelimpi.

Halvimmillaan WordPress hakukoneoptimointi maksaa korkeintaan vaivaa, ja hyviä tuloksia saadaan varsinkin silloin, kun markkina ei ole kovin kilpailtu.

Parhaat lisäosat WordPress hakukoneoptimointiin

WordPress sivustolle on saatavilla useita hakukoneoptimointia auttavia lisäosia, suosituimmat näistä ovat Yoast ja RankMath.

Suositukseni on, että asennat sivustollesi jomman kumman näistä lisäosista.

Mitä SEO lisäosat tekevät?

SEO lisäosilla voidaan optimoida WordPress sivuston SEO asetukset, ne auttavat hakukoneoptimoinnissa, mutta eivät kuitenkaan tee sitä puolestasi.

Tärkeimpiä ominaisuuksia näillä lisäosilla on mm. Title ja metadescription tagien, scheman ja sivustokartan luominen.

RankMath

RankMath on uudempi ja paljon ominaisuuksia tarjoava ilmainen SEO lisäosa. Tavallisten SEO ominaisuuksien lisäksi itse käytän mm. 301 uudelleenohjauksia sekä scheeman luontia. Myös avainsanatiheyden laskeminen artikkelista on hyvä.

Yoast SEO

Yoast on WordPressin käytetyin SEO lisäosa. Se tarjoaa perusominaisuudet ilman turhaa hifistelyä. Esimerkisi Scheman luominen tai 301 uudelleenohjaukset eivät ilmaisella perusversiolla onnistu.

URL osoitteen rakenne

Joissain WordPress asennuksissa on oletusarvoisesti huono url rakenne. Rakenne jossa on mukana mm. Päivämäärä on huono.

Suosittelen vaihtamaan rakenteen yksinkertaisempaan, esimerkiksi sivusto.com/artikkelin nimi tai sivusto.com/kategoria/artikkelin nimi.

Huom: korjaa uudelleenohjaukset jos teet muutoksen jo olemassa olevalle sivustolle.

Muista Title tägit ja metadescription tagit

Muista lisätä julkaisuihin SEO lisäosan avulla aina title ja meta tägit. Suoraan hyötyä ainakaan meta tagistä ei hakukonesijoitukseen välttämättä ole, mutta se saattaa nostaa klikkausprosenttia.

Google alkoi myös kesällä 2021 käyttämään joillain sivustoilla h1 tagia title tagin sijaan, joten tulevaisuudessa Google hakukoneoptimointi ei välttämättä enää vaadi title tagia.

Käytä oikeita otsikoita artikkeleissa

Varmista että sivustolla on vain yksi H1 tagi ja varmista että hierarkia muiden h1-h6 tagien välillä on oikein.

Monille tämä saattaa kuulostaa itsestään selvyydeltä, mutta sivutoja joissa H1 Tagia käytetään keskellä sisältöä tai esimerkiksi sivuston logona näkyy jatkuvasti. Tämä varmaan johtuu siitä, että kyseisellä tagilla teksti on usein valtava.

Lisää kuviin kuvailevat ALT tagit.

Googlen hakurobotti ei ainakaan vielä syvällisemmin analysoi kuvia, lisää siis niihin kuvaileva alt teksti.

On yleistä, että alt tagi kyllästetään avainsanoilla, jolloin se voi auttaa artikkelia nousemaan korkeammalle Googlessa.

Vältä tageja, kategorioita ja muita arkistoja

Yleinen virhe on lisätä kirjoitukseen useita tageja sekä kategorioita. Nämä saattavat auttaa käyttäjää navigoimaan sivustolla, mutta usein luot vain “turhaa” sisältöä jolle Google ei anna mitään arvoa.

Haitallinen tilanne on esimerkiksi se, kun postauksesta lähtee kymmenen linkkiä tagi-arkistoihin, jotka kukin sisältävät vain yhden kirjoituksen.

Oma suositukseni on, että piilotat kaikki arkistosivut, pois lukien kategoriat jos niistä on jotain hyötyä. Myös päivämäärä arkisto on täysin turha, samoin kirjoittaja arkisto, jos blogissa on vain yksi kirjoittaja.

Varmista WordPress sivuston nopeus

Jos sivu latautuu hitaasti, se ei välttämättä tule nousemaan korkealle Googlessa.

Raskaat teemat, optimoimattomat kuvat ja jotkut sivunrakentimet saattavat hidastaa sivutoa enemmän kuin uskotkaan.

Suosittelen käyttämään mahdollisimman keyvyttä WordPress teemaa, kuten GeneratePressiä. Kuvien optimointiin hyvä lisäosa on Optimole

WordPress sivuston nopeuden voit testata esimerkiksi Googlen PageSpeed insightillä.