WordPress Hakukoneoptimointi hieman helpompaa muihin ratkaisuihin verrattuna, sillä saatavilla on useita hakukoneoptimointia helpottavia lisäosia.
Tunnetuimmat näistä ovat yoast seo sekä rank math.
Tässä kirjoituksessa käydään läpi WordPress SEO asetukset, sekä tarkempaa tietoa siitä, mitä nämä kaksi työkalua oikeastaan ovat.
Mitä yoast ja rank math ovat?
Yoast sekä rankmath ovat hakukoneoptimointi lisäosia, jotka helpottavat tätä prosessia.
Pelkän lisäosan asentaminen ei suoranaisesti vaikuta sivuston sijoitukseen hakukoneissa, vaikka ne saattavatkin antaa pientä buustia esimerkiksi schemaa luodessa.
SEO lisäosan merkitys hakukonenäkyvyyteen on niin pieni, ettei siihen kannata tuhlata liikaa aikaa!
Mitkä ovat Yoastin ja RankMathin pääasialliset käyttökohteet?
Suomessa hakukoneoptimointia tehdessä nämä lisäosat ovat hyödyllisiä seuraavien käyttötarkoituksiin
- Title & Metadescription luominen
- Yksittäisen artikkelin indeksoinnin estäminen Googlessa
- Scheman luominen
- Sivustokartta (Ei tarpeellinen uusissa WP-versioissa)
- Metadata somelle
Näiden lisäksi kummatkin lisäosat voivat antaa mm. Suosituksia sisäisitä linkityksistä, avainsanoista ja synonyymeistä. Itse en ole näitä ominaisuuksia käyttänyt, mutta uskon että ei toimi hyvin suomenkielisen sisällön kanssa.
Kummallakin lisäosalla on paljon muitakin ominaisuuksia, esimerkiksi RankMathin uudelleenohjaukset ja avainsanojen tiheyden laskeminen ovat varsin käteviä.
Kuten huomaat, nämä lisäosat eivät tee hakukoneoptimoinnin tärkeimpiä vaiheita, kuten kirjoita sisältöä, suunnittele sivuston rakenenetta ja hanki linkkejä.
Kannattaako hankkia maksullinen versio?
Kummatkin lisäosat tarjoavat maksullista premium/pro versiota. Näkisin että suomen kielisessä sisällössä hyödyt eivät välttämättä ole merkittävät.
Maksullisen lisäosan hyödyt ovat kiinni siitä, mitä itse lisäosalta tarvitset. Haluatko että Rank Math seuraa valitsemiesi avainsanojen Google sijoitusta vai käytätkö jotain muuta työkalua tähän. Tarvitko Analytics integraatiota?
Näksisin että Rank Mathilla Pro version päivittämiseen hyvä syy on ainakin laajemmat ominaisuudet Scheman generointiin.
Yoastin premiumissa on myös mukana hakukoneoptimointi kurssi, joka varmasti voi auttaa jonkin verran. Tietoa löytyy kuitenkin maksutta netistäkni.
Näin saat suurimman hyödyn irti SEO lisäosista
Yleinen virhe on käyttää liikaa aikaa asioihin, joilla ei käytännössä ole suurta merkitystä, liiallinen ajankäyttö SEO lisäosan miettimiseen ja optimointiin ei tuo lisää liikennettä verkkosivustolle.
Parhaan vastineen käytetylle ajalle saat kun asennat valitsemasi lisäosan sivustolle, käytät asetusten säätämiseen maksimissaan 20 minuuttia ja sen jälkeen et enää murehdi lisäosan käyttämisestä.
Kun kirjoitat uuden artikkelin, lisää sopiva title ja metadescription, käytettävä aika 1-2 minuuttia.
Itse suosittelen käyttämään rank mathia, joka generoi kummatkin automaattisesti nykeisestä sisällöstä, näin aikaa säästyy asioihin, joilla oikeasti on merkitystä sivuston hakukoneoptimoinnin kannalta.
Mitä muita WordPress lisäosia kannattaa asentaa hakukoneoptimointia varten?
Hakukoneoptimoinnin kannalta suosittelen asentamaan kuvia optimoivan lisäosan, hyviä vaihtoehtoja on ainakin Optimole sekä smush.
Nämä lisäosat varmistavat että kuvien koko on pienempi, jonka ansiosta sivusto lautuu nopeammin ja mahdollisesti sijoittuu sen johdosta paremmin hakukoneissa.
Myös lisäosa sisällysluettelon tekemiseen voi olla hyödyllinen käyttökokemusta parantamaan ja mahdollisia Google sitelinkkejä varten. Mm. Table of Contents plus ajaa asiansa.
WordPress SEO asetukset
WordPress SEO asetuksista tärkein on mielestäni osoitteenrakenne, suosittelen käyttämään muotoa sivutonnimi.fi/artikkelin-nimi
Pelkkä ID osoitteessa ei kerro juuri mitään ja päivämäärä on lähes turhaa dataa, jos kirjoitat ikivihreää sisältöä.
Päivämäärä on myös ongelmallinen sivuston rakenteen kannalta, jos taktiikkasi on “siilottaa” sisältö.
Yoast & rank Math seo asetukset
Vilkaisin omia asetuksia näistä lisäosista, enkä mielestäni ollut tehnyt muutoksia oletusasetuksiin.
Hyvä vaihtoehto Yoastilla otsikointiin on esim otsikko + erottaja +sivuston nimi.
Itse en suosittele käyttämään tagi, kategoria, päivämäärä ja kirjoittaja-arkistoja, joten ne olen poistanut RankMathilla käytöstä sekä sivustokartasta.
Yhteenveto
Hakukoneoptimointi lisäosat kuten Yoast ja Rank Math ovat hyviä apureita, mutta itsessään ne eivät optimoi sivustoa.
WordPressin seo asetukset ovat varsin hyvällä tasolla heti asennuksen jälkeen. Kehotan käyttämään aikaa oikeasti hyödyllisiin asioihin, kuten sisällön kirjoittamiseen ja oikeiden avainsanojen etsimiseen.