Elementor – WordPress sivunrakennin (opas)

Elementor

Elementor on yksi helpoimpia tapoja rakentaa visuaalisesti WordPress kotisivut.

Tämä lyhyt opas on suunniteltu heille, jotka haluavat rakentaa verkkosivut itse, ilman teknistä tietämystä ohjelmoinnista tai WordPressistä.

Eli jos olet aloittava pienyrittäjä tai bloggaaja, tästä oppaasta on varmasti hyötyä sinulle

Onko verkkosivujen rakentaminen haastavaa?

Nykypäivänä verkkosivujen rakentaminen on helpompaa kuin koskaan. Markkinoilla on satoja sivunrakentimia, joilla voidaan luoda toinen toistaan näyttävämpi verkkosivuja – jopa ilmaiseksi.

Tässä artikkelissa perehdymme yhteen markkinoiden monipuolisimpaan ja helppokäyttöisimpään sivunrakentimeen – Elementoriin

Mikä parasta, Elementor lisäosan perusversio on vielä täysin ilmainen.

Elementor – Mikä se on?

Elementor on visuaalinen ”page builder” eli sivunrakennin, jonka avulla saat helposti suunniteltua tyylikkäät verkkosivut tai verkkosivun osia ilman teknistä tietämystä tai aikaisempaa kokemusta ohjelmoinnista.

HTML, CSS, Javascriptin kirjoittamisen sijaan voit raahata ja pudottaa elementtejä sivulle, kaikki sivustolla tapahtuvat muutokset näet reaaliajassa.

Elementor on erittäin monipuolinen työkalu, joka soveltuu niin aloittelijalle, kuin ammattilaiselle. Visuaalinen sivunrakennin tarjoaa simppelimmän ja nopeamman tavan luoda mukautettuja WordPress sivuja.

Elementor ei itsessään ole WordPress teema, vaan lisäosa. Sen kaveriksi sopiikin Elementorin oma Hello teema, OceanWP, Astra tai vaikka Generatepress.

Elementorin asennus.

Nopeiten elementorin asennat WordPress sivusi hallintapaneelista Lisäosat -> Lisää Uusi -> Hae lisäosaa ” Elementor” hakusanalla -> Asenna nyt -> Aktivoi latauksen jälkeen

Elementor asennus

Aktivoinnin jälkeen elementorin oma valikko ilmestyy sivupalkkiin ja pääset muuttamaan asetuksia.

Uuden sivun lisääminen ja muokkaaminen

Sivujen ja artikkeleiden lisääminen aloitetaa kuin minkä tahansa muunkin uuden sivun lisääminen. Valitse hallintapaneelin sivupalkista joko artikkelit tai sivut ja klikkaa ”lisää sivu”.

Muokkaustilan avauduttua klikkaa ”muokkaa Elementorilla” jolloin elementorin sivunrakennin aukeaa.

Muokkaa elementorilla

Elementor editori

Elementor editor

Elementor editorin avauduttua huomaat kaksi osiota, vasemmalla sivupalkki mistä löydät toiminnallisuuden ja oikealta reaaliaikaisen esikatselun.

Asetukset: täältä löydät sivun perusasetukset, kuten otsikon, kansikuvan, asettelun, onko sivu julkaistu vai luonnos jne. Valitse elementor Canvas jos haluat luoda sivun täysin tyhjästä

Navigaattori: Navigaattori nappia painamalla avautuu näkymä jonka avulla liikut ja valitset helposti haluamasi elementin

Historia: Tällä välilehdellä näet muokkaushistorian ja pystyt helposti palaamaan taaksepäin

Responsiivinen tila: Näet miltä sivu näyttää tietokoneella, tabletilla ja puhelimella:

Esikatsele muutokset: Avaa sivun esikatselun uuteen välilehteen

Julkaise: Julkaisee sivun.

Elementor lisää osa

Itse sivun rakentaminen aloitetaan valitsemalla rakenne joka luo rivin, eli osan (section). Osa sisältää sarakkeita, joiden sisälle voit raahata sisältöä ja vimpaimia.

Teeman rakennus Elementorin avulla

Elementor Pro versio eroaa monista ilmaisista teemanrakentimista sillä, että sen avulla on mahdollista suunnitella koko verkkosivun teema alusta alkaen.

Käytännössä elementorilla onnistuu siis helposti koko sivuston laajuisen navigaation, footerin ja miksei laajemmankin kokonaisuuden rakentaminen.

Teemaa ei kuitenkaan tarvi rakentaa alusta asti kokonaan, vaan voit myös korvata vain osain nykyisen WordPress teeman asetuksista ja muokata vain niitä osia, mitä haluat.

Näin rakennat valikon elementorilla

Klikkaa sivupalkista mallit -> Lisää uusi

elementor uusi teema

Valitse alasveto valikosta ”header” ja anna mallille haluamasi nimi

Elementor uusi malli

Nyt voit aloittaa mallin muokkaamisen. Malli muokataan kuten mitä tahansa muutakin sivua

Elementor vimpaimet
  1. Klikkaa uusi osa
  2. Valitse mieleisesi rakenne
  3. Vedä vimpaimet sarakkeisiin

Vimpainten asetuksia ja ulkonäköä voit muokata klikkaamalla vimpainta, jolloin sen asetukset avautuvat vasemmalla sijaitsevaan työtilaan.

Elementor julkaise
Elementor luo uusi malli

Julkaistaksesi valikon, klikkaa ylöspäin osoittavaa nuolta julkaise napin oikealla puolella -> Display condition joilloin avautuu ikkuna josta voit päättää millä sivuilla valikko näytetään tai ei näytetä.

Valitse ”entire site” jos haluat näyttää valikon jokaisella sivullasi, tai vaihtoehtoisesti voit valita vain yksittäisen sivun jossa valikko tai rakentamasi elementti näytetään

Ilmainen Elementor vai Elementor PRO

Elementorista on tarjolla kaksi versiota, sekä ilmainen että maksullinen Pro versio.

Nämä versiot eivät kuitenkaan ole erillisiä toisistaan, ilmainen versio on Elementorin ydin kaikilla perustoiminnoilla ja pro versio lisäosa joka tarjoaa muutaman lisäominaisuuden, kuten teemanrakentimen.

Voit siis aloittaa ilmaisella versiolla ja päivittää myöhemmin Pro version jos tunnet Elementorin hyödylliseksi. Pro versioon päivittäminen ei vaadi ilmaisen version poistamista sivulta, etkä täten menetä asetuksia päivittäessä.

Elementor Pro hinta on 49 dollaria vuodessa yhdelle sivulle, 99 dollaria 3 sivulle ja 199 dollarilla Elementoria voikin käyttää jo tuhannella sivulla.

Elementor Pro:n hyödyt

Elementor Pro versio tarjoaa rutkasti enemmän elementtejä ja yli 300 valmista mallipohjaa. Pro version hyödyllisimmät vimpaimet ovatkin erilaiset sliderit, valikko, artikkeleiden listaus ja lomakkeet

Todellinen hyöty kuitenkin tulee teeman rakentajasta ja dynaamisesta sisällöstä, joilla pystyt rakentamaan sivustasi juuri sellaisen kuin haluat.

Elemento huonot puolet

Vaikka elementor saattaakin kuulostaa ja vaikuttaa aluksi aivan mahtavalta työkalulta, se ei sitä ainakaan vielä ole.

Elementorin avulla rakennetut sivut ovat lähes aina raskaita ja hitaita käyttää. Elementorilla rakennetut sivustot saavat tyypillisesti myös huonot pisteet googlen pagespeed insightista.

Vertailun vuoksi Pagespeed insights elementorin yksinkertaisella WP blogipostauksella ja jälkimmäinen ilman elementoria.

Huonoista pisteistä ei kuitenkaan tarvitse murehtia, jos verkkosivut toimivat esimerkiksi käyntikorttina tai yksinkertaisena blogina.

Elementor sopii hyvin pienynrittäjälle ja harrastelijalle, mutta isoja kokonaisuuksia sen avulla ei kannata rakentaa.

Jos siis olet hankkimassa WordPress kotisivuja yritykselle, kannattaa valita ammattilainen, joka ei rakenna sivuja visuaalisesti elementorin avullla.