WordPress teemat 2021

WordPress teemat

WordPress teema vaikuttaa sivuston ulkoasun lisäksi merkittävästi käytettävyyteen, nopeuteen sekä ominaisuuksiin, joten sen valitsemiseen kannattaa käyttää jokin verran aikaa.

Tämän oppaan avulla löydät parhaan WordPress teeman sivustollesi

Mikä on WordPress teema?

WordPress teema on tavallaan kuin työkalu, jonka avulla pystyt helposti muokkaamaan verkkosivusivun juuri oman näköiseksi, joko lähes tyhjästä tai hyödyntämällä valmiiksi suunniteltuja pohjia.

Jotta voit rakentaa WordPress sivuston, tarvitset jonkinlaisen teeman. Vaihtoehtoja tähän on mm. WordPressin oletusteema, ilmainen teema, maksullinen teema tai teeman rakentaminen itse, joko täysin tyhjästä tai ”starter teemaa” hyödyntäen.

Teeman rakentaminen tyhjästä on yleensä vaihtoehto vain harrastajille tai erittäin isoille ja räätälöidyille kokonaisuuksille.

Pienemmille verkkosivuille löytyy helposti monia asiansa ajavia teemoja täysin maksutta.

Ilmaiset WordPress teemat

Usein väitetään, ettei ilmaiseksi voi saada mitään hyvää. Näin ei kuitenkaan ole kun kysymyksessä on WordPress teemat.

WordPressiin on tarjolla runsaasti, toinen toistaan parempia teemoja, jotka ovat täysin maksuttomia – monet niistä ovat jopa huomattavasti parempia kuin kalliit premium teemat.

Miksi joku tarjoaa teemoja ilmaiseksi? Onko niissä joku koira haudattuna? Tavallaan, sillä monet ilmaiset teemat tarjoavat maksullisia lisäosia, jonka avulla teemaa pystyy muokkaamaan entistä laajemmin.

Toiset kehittäjät taas keräävät komissiota mainostamalla käyttäjälle mm. maksullisia lisäosia.

Ilmaisia teemoja pääset selaamaan helposti WordPressin hallintapaneelin ”teemat” osiosta. Suositukseni ilmaisista teemoista ovat mm. GeneratePress, Astra ja OceanWP.

Maksulliset WordPress teemat

Maksulliset WordPress teemat

WordPress teemojen myyminen on monille yrityksille isoa liiketoimintaa ja alalla on myös merkittävästi kilpailua. Mutta onko se teeman ostajalle hyvä asia?

Useimmissa tapauksissa ei, sillä suosituimmat maksulliset teemat ovat ”jokaiselle jotain” tyylisiä ratkaisuja ja täten ahdettu täyteen turhia ominaisuuksia, joita vain harva käyttää.

Toisaalta WordPressiin löytyy rutkasti laadukkaita maksullisia teemoja, nämä tosin harvemmin ovat suosituimpien listoilla pienemmän kohderyhmän vuoksi.

Mutta eikö se ole plussaa että teemassa on reilusti ominaisuuksia? Ei, sillä useimmat käyttävät vain muutamaa prosenttia teemaan sisällytetyistä ominaisuuksista, mutta teema lataa lataa kaiken (myös käyttämättömät ominaisuudet) ja täten verkkosivusto hidastuu merkittävästi.

Mitkä ovat maksullisten WordPress teemojen hyödyt?

Maksulliset teemat tarjoavat useasti kymmeniä valmiita ja helposti asennettavia sivustopohjia, joista voidaan vaihtaa vain esimerkiksi tekstit ja sivusto on valmis.

Niin kutsutun ”demodatan” lataaminen on erittäin yleistä varsinkin halpoja WordPress kotisivuja ostaessa. Mainostoimisto on ostanut muutaman maksullisen ”multipurpose” teeman ja asentelee niitä asiakkaiden kotisivuille vaihtaen vain tekstit – ja näin saadaan netottua helppoa fyrkkaa.

Jos haluat nopeat nettisivut, suosittelen pysymään erossa maksullisista ”jokaiselle jotakin” teemoista, kuten esimerkiksi Avada, BeTheme ja Enfold.

Sen sijaan tarjolla on useita laadukkaita maksullisia teemoja, jotka ovat suunniteltu vain tietylle kohderyhmälle. ThemeForest sekä StudioPress ovat loistavia sivustoja maksullisten teemojen etsimiseen.

Mitkä ovat parhaat maksulliset WordPress teemat?

Maksullisista WordPress teemoista suosittelen erityisesti kehittäjille Genesis frameworkin pohjalle rakennettuja StudioPressin teemoja.

Yhtä hyviä vaihtoehtoja ovat Astran sekä GeneratePressin maksullisen lisäosan ostaminen, jotka nostavat teeman muokattavuutta huomattavasti.

Entä jos teen teeman WordPress sivunrakentimella?

Sivun- tai teemanrakentimet kuten Elementor aiheuttaa usein monille hämmennystä – Tarvitseeko niiden kaveriksi vielä teemankin?

Vaikka Elementor sisältääkin ominaisuuden oman teeman rakentamiseen, tarvitset silti pohjalle jonkinlaisen teeman.

Jos haluat rakentaa lähes tyhjästä, hyvä valinta on Elementorin oma, varsin rajallinen Hello Teema.

Kevyet wordpress teemat kuten Astra tai GeneratePress ovat myös hyvä valinta, näissä on myös täysi tuki Elementorille, jolloin täysin tyhjästä rakentamisen sijaan ”sivukirjastosta” valitun wordpress teeman muokkaaminen onnistuu helposti.

Mitä WordPress teeman valinnassa tulisi huomioida?

Teemaa valitessa kiinnittäisin huomion sen nopeuteen sekä teeman päivitystiheyteen.

Liian moni keskittyy teemoihin, jotka ovat täytetty toinen toistaan upeimmilla ominaisuuksilla. Usein näiden teemojen avulla on mahdollista luoda helposti näyttävä mutta erittäin hidas kokonaisuus.

Sen sijaan ”vanhentuneet” teemat, jotka eivät saa enää päivityksiä eivät välttämättä toimi täysin uusien WordPress versioiden kanssa sekä saattavat olla tietoturvariski verkkosivuille.

WordPress teema yritykselle

Yrityksen vaatimukset teemasta poikkeavat usein siitä, harrastaja, kuten bloggaaja tarvitsee

Yleisesti ottaen bloggaaja keskittyy teemaan, joka saa blogipostaukset näyttämään hyvältä, yritykselle useimmiten tärkeämpiä ovat yksittäiset myyntisivut tai WooCommercen ulkonäkö.

Suosittelen myös yritykselle mahdollisimman kevyttä WordPress teemaa, kuten GeneratePress sekä Astra, tällöin asiakkaan käyttökokemus on sulava ja myös hakukoneet sijoittavat nopeasti toimivan sivuston korkeammalle hakutuloksissa.

Maksullisella lisäosalla GeneratePress sekä Astra tarjoavat käyttöön laajan kirjaston valmiita ulkoasupohjia, jotka soveltuvat useiden yritysten toimialoihin.

Paras vaihtoehto on kuitenkin Genesis yhdistettynä johonkin StudioPressin tarjoamaan teemaan, näin saat nopeat ja hakukoneystävällisen sivuston helposti. Tämän vaihtoehdon yhteishinta on kuitenkin lähemmäksi 200 dollaria.

Parhaat WordPress teemat

Tässä nopea listaus tällä hetkellä parhaiksi näkemistäni WordPress teemosita.

GeneratePress

Generatepress

GeneratePress on ehdoton suosikkiteemani. Tämä teema on aivan uskomattoman kevyt, sillä siitä on poistettu kaikki sivustoa hidastava turhuus.

Vaikka teema onkin ilmainen ja kevyt, sen ympärillä toimii iso yhteisö ja tukipalvelu, jolloin useimpiin ongelmiin vastaus löytyy nopeasti Googlettamalla.

Nopealla katsauksella GeneratePress vaikuttaa tylsältä teemalta, joka ei juuri ehosta ulkoasua verrattuna WordPressin oletusteemaan – Näin ei kuitenkaan ole.

GeneratePressin kanssa sivustoa pystyy helposti rakentamaan heidän omalla Gutenbergiin integroitavalla sivustonrakentimella – GenerateBlocksilla. Vaikka kyseessä onkin visuaalinen sivunrakennin on lopputulos sulava ja nopea.

Lisäksi $59 maksava GP Premium lisäosa tuo teemaan rutkasti lisäominaisuuksia sekä tarjoaa valmiin kirjaston sivustopohjia, josta jokaiselle löytyy varmasti jotain.

Astra

Astra teema

Astra on vain hieman GeneratePressiä hitaampi, mutta tarjoaa sellaisenaan hieman modernimman ulkoasun.

Maksullisella Astra Pro lisäosalla teemaa pystytään muokkaamaan huomattavasti enemmän

OceanWP

OceanWP teema

Jos haluat nopean teeman, jossa on kuitenkin jonkin verran ylimääräisiä ominaisuuksia niin suositukseni on OceanWP. Tämä teema saattaa olla aloittelijalle hieman helpompi käyttää kuin edellä mainitut.

Hieman raskaampi, mutta myös halvempi. $27 hintaan teemaan saa huomattavasti enemmän muokattavuutta sekä muutaman valmiin demon.

OceanWP toimii erityisen hyvin suosituimpien sivunrakentimien kanssa.

Genesis / StudioPress teemat

Genesis on lähinnä kokeneimmille kehittäjille suunnattu framework, eikä itsenäisesti välttämättä sovi esimerkiksi aloittelevan bloggaajan teemaksi

Genesiksen päälle voi ostaa valmiita teemoja, jotka pyörivät sadan euron molemmin puolin, näiden teemojen avulla myös aloittelija pystyy luomaan helposti näyttävät sivut.

Genesiksen kanssa toimivat StudioPressin teemat sopivat loistavasti yrityksille, valmiita sivustopohjia on useille eri toimialoille ja lopputulos on usein nopea sekä hakukoneystävällinen.

Genesis Framework maksaa $60 ja teemat noin $100.

WordPress teeman asentaminen

WordPress Teeman asentaminen on helppoa. Voit joko etsiä sekä asentaa teeman suoraan hallintapaneelin kautta tai ladata teeman muualta ja lähettää sen palvelimelle .zip tiedostona.

Epäluotettavista lähteistä ladattujen .zip tiedostojen kanssa kannattaa olla tarkkana, ne saattavat sisältää haitallista koodia.

Näin Asennat WordPress teeman

Suuntaa hallintapaneeliin ja valitse ulkoasu => teemat

Klikkaa Lisää uusi

Yläpalkista suositut valikosta löydät käytetyimmät teemat.

Voit myös suodattaa teemoja ominaisuuksien perusteella

Jos haluat ladata teeman .zip tiedostona, klikkaa yläpalkista ”Lataa teema” ja raaha Zip tiedosto sivustolle

Kun olet löytänyt sopivan teeman klikkaa asenna

Valmis