Kotisivut yritykselle – Miksi ja voiko nettisivut tehdä itse?

”Jos yritystä ei löydy googlesta ei sitä edes olemassa” on mainostoimistojen kehittelemä myyntilause. Kaikki yritykset eivät kuitenkaan todellisuudessa tarvitse verkkosivuja

Tämän oppaan avulla opit mitä kannattaa huomioida verkkosivuja ostaessa tai mainostoimistona miten myydä verkkosivuja yritykselle

Yrityksen kotisivut – Koska tarvitsen?

Ennen yritysten kotisivujen ostamista tulisi harkita tarvitko niitä oikeasti, vai olisiko ne vain kiva olla. Verkkosivuja ei kannata hankkia, jos ne eivät ratkaise mitään liiketoiminnan ongelmaa tai tuo lisää myyntiä.

Usean mainostoimiston myyntivaltti on räätälöity koodi, hyvä ulkonäkö, mobiiliystävällinen suunnittelu, nopea latausaika, edullinen hinta tai ihan vain se, että nykyiset nettisivut näyttävän vanhalta ja nyt olisi aika päivittää.

Nämä kaikki ovat kuitenkin huonoja syitä kotisivun hankintaan tai niiden päivittämiseen. Yrittäjää tulisi kiinnostaa mitä liiketoiminnan ongelmia verkkosivut auttavat ja miten ne voivat tuoda lisää asiakkaita. Jos verkkosivut ovat näyttävät, mutta eivät tuo asiakkaita, ne ovat yhtä tyhjän kanssa.

Ostaessa verkkosivuja tulisi huomio siis kiinnittää siihen, miten ne palvelevat yritystä ja mitä ongelmia ne ratkaisevat. Mahdollistaako uudet verkkosivut digitaalisen ajanvarauksen, voidaanko osa kaupasta siirtää verkkoon, tuovatko verkkosivut orgaanisesti lisää asiakkaita jne…

Onko yritystoiminnassasi kipupisteitä, jotka tuottavat ylimääräistä työtä ja stressiä useasti? Kerää nämä asiat ylös, uskomattoman monia asioita voidaan ratkaista verkkosivujen avulla.

Yrityksen kotisivujen hinta
Upworkin kautta voit löytää halvan intialaisen freelancerin suunnittelemaan verkkosivut, mutta niiden korjaaminen useasti maksaa enemmän kuin uudet verkkosivut

Yrityksen kotisivujen hinta

Kotisivut yritykselle hinta sekä laatu vaihtelee laidasta laitaan. Hinta riippuu sivuston käyttökohteesta, jos kyseessä on vain käyntikorttisivu yhteydenotto lomakkeella, saat sellaisen varmasti 100€ luokkaan. Jos taas kotisivulta vaaditaan paljon toiminnallisuutta, joudutaan sen tekemiseen käyttämään huomattavasti työtunteja, jolloin nousee hinta helposti kymmeniin tuhansiin.

Netti on täynnä halpoja mainostoimistoja, jotka myyvät nettisivuja satasilla, mutta kuten hinnasta voit odottaa, ei näihin sivuihin tulla myöskään montaa työtuntia upottamaan, lopputulos on halvoilla sivuilla usein samaa luokkaa mitä saat tekemällä ne itse.

Suosittelen hinnan sijaan miettimään mitä ongelmia verkkosivu ratkaisee ja kuinka paljon tämän ongelman ratkaisu tuo liikevoittoa yrityksellesi. Sijoitatko mieluummin tonnin käyntikorttisivuun, joka tuo viisi tonnia liikevoittoa vai kymmenen tonnia liiketoimintaa helpottavaan ja asiakaskokemusta parantavaan verkkosivuun, jonka tuo yritykselle satoja tuhansia liikevoittoa?

Edulliset kotisivut yritykselle

Mikäli etsit edullisia kotisivuja yritykselle voit nykyaikaisilla suunnittelutyökaluilla rakentaa kotisivut ilmaiseksi ja vielä erittäin helposti pienellä vaivalla. Jos päätät lähteä rakentamaan verkkosivuja itse, suosittelen suuntaamaan katseen WordPressiin sekä elementor lisäosaan

Elementor pohjautuu graafiseen käyttöliittymään ja sen avulla verkkosivujen suunnittelu on kuin lasten leikkiä. Elementorin avulla ohjelmointiosaaminen ei ole vaadittua, mutta siitä on hyötyä.

Vaihtoehtoja ilmaisiksi kotisivuiksi on kymmeniä, suosittelen aloittelijalle kuitenkin sijoittamaan muutaman euron kuukaudessa laadukkaaseen webhotelliin ja käyttämään wordpressiä.

Wordpress kotisivut
WordPress kotisivut ovat helposti käyttäjän päivitettävissä ja halpoja rakentaa

WordPress kotisivut

WordPress kotisivut on aloittelijan paras valinta, sitä on helppo jatkossa laajentaa, esimerkiksi woocommercella verkkokaupaksi. Ongelmatilanteissa voit helposti kääntyä mainostoimiston puoleen tai hakea apua wordpress yhteisöistä, esimerkiksi suomalaisesta Facebook ryhmästä.

Jos olet hyvä kirjoittamana, suosittelen harkisemaan blogin perustamista. Yrityksen blogin avulla houkuttelet orgaanisesti potentiaalisia googlen kautta, ilman maksullisia mainoskampanjoita.

Miksi ostaa yrityksen kotisivut ammattilaiselta?

Verkkosivun hakukoneoptimointi
Markkinoijan tietotaito perustuu dataan

Vaikka onnistuisitkin itse tekemään toimivat ja näyttävät kotisivut, ne eivät silti ole välttämättä myynnin kannalta parhaat. Mainostoimisto löytyy varmasti paljon kokemusta ja dataa myynnistä ja osaa käyttää todistetusti toimivia tekniikoita myymiseen, jolloin moni tärkeä tekijä ei jää vain arvailun varaan.

Jos markkinoit itse tehtyä verkkosivua tonnilla Facebookissa ja saat kahdella tuhannella eurolla kauppaa, voi osaava markkinoija konversio-optimoida verkkosivut myymään entistä tehokkaammin ja tonnilla saatat tehdä kauppaa viiden tonnin arvosta. Jo tämä yksi kampanja maksaisi verkkosivut taaksesi.

Ehkä että nautit sisällöntuottamisesta ja oletkin kirjoittanut kotisivujesi blogiin satoja hyödyllisiä artikkeleita. Verkkosivun hakukoneoptimointi on kuitenkin jäänyt puutteelliseksi, eikä Google täysin ymmärrä sisältöäsi. Tällöin jo pienen budjetin hakukoneoptimoinnilla ja vanhaa sisältöä hyödyntämällä voidaan hankkia satoja uusia asiakkaita, täysin orgaanisesti.

Usein täysin oudolta tuntuva myyntikikka voi olla avain menestykseen. Ihmismieli toimii useasti ”musta tuntuu” asenteella, jolloin verkkosivu ei välttämättä myy muuta kuin tekijän mielessä. Ole siis tarkkana myös mainostoimistoa valitessa.

Ammattilaiselta löytyy myös runsaasti kokemusta, ongelma, jonka ratkaisuun untuvikko käyttää tunteja voi ammattilaisen käsissä ratketa minuuteissa. Ulkoistaminen tulee useasti huomattavasti halvemmaksi, kun voit itse yrittäjänä keskittyä siihen mikä tuottaa yrityksellesi parhaiten.

Yhteenveto

Jos kotisivusi toimii käyntikorttisivuna, kokeile rohkeasti sen rakentamista ensin itse WordPressin avulla. Jos kuitenkin tarvitset paljon toiminnallisuutta tai käytät rahaa mainoksiin, kannattaa suunnata mainostoimiston puheille.

Kotisivujen hintaa ei tule ajatella pakollisena kuluna vaan tuottavana sijoituksena. Jos verkkosivut eivät tuota sinulle mitään, ei niihin kannata sijoittaa.