Kotisivut yritykselle hinta – mitä maksaa verkkosivut?

Yrityksen kotisivujen hinta vaihtelee laidasta laitaan, toiset tarjoavat laadukkaita kotisivuja satasilla ja toinen saattaa ottaa vastaavan kotisivun suunnittelusta tuhansia euroja.

Tarvitsetko kotisivut yritykselle? Mikä on yrityksen kotisivujen hinta? Paljonko todellisuudessa kotisivuista kannattaa maksaa?

Tämän oppaan avulla ymmärrät kotisivujen hinnoittelun etkä lankea huijauksiin.

Mistä yrityksen kotisivujen hinta koostuu?

Tavallisesti mainostoimisto laskuttaa kotisivujen suunnittelusta tai rakentamisesta tuntihinnaston mukaan, joka on noin 100 euroa tunnilta. Poikkeuksena ovat liukuhihnatyönä tehtävät kotisivupaketit, jotka saattavat maksaa 200 – 1 000€.

Kaikki mainostoimistot eivät ole yhdenvertaisia, vaikka toinen laskuttaisi vain 30€ tunnilta, voi samainen mainostoimisto käyttää kotisivujen suunnitteluun viisinkertaisen määrän aikaa – ja tulos saattaa olla silti huonompi kuin kalliimmalla.

Yrityksen kotisivujen hintaan vaikuttavat tekijät:

Kotisivujen käyttötarkoitus: Miten kotisivuja hyödynnetään liiketoiminnassa? Tuleeko asiakkaalle olla omaa toiminnallisuutta vai toimivatko sivut vain ns. ”käyntikorttina”, josta käydään vain katsomassa yrityksen aukioloajat?

Ulkoasu & käytettävyys: Paljonko sivuston ulkoasuun panostetaan? Yrityksen brändiä mukaileva ulkoasu suunnitellaan usein erikseen graafikolla. Entä kuinka helppokäyttöinen sivuston tulee olla.

Sisältö & Laajuus: Tuottaako sivuston tekstit mainostoimisto vai asiakas itse? Montako erilaista alasivua yritys tarvitsee?

Hakukoneoptimointi: Onko yrityksen tavoite saada asiakkaita googlesta? Mitä suurempi kilpailutilanne on, sitä enemmän sivuston rakenteeseen, käytettävyyteen ja sisältöön tulee panostaa.

Webhotelli & Verkkotunnus: Lopuksi vielä kotisivujen osoite sekä palvelin, missä sivusto sijaitsee. Tyypillisesti verkkotunnus maksaa noin 10€/vuosi ja pienen sivuston webhotellin saa noin 60€/vuosi hintaan.

Mutta kotisivuthan voi tehdä ilmaiseksi?

Hetkinen, eikös netissä ole useampi palvelu, jossa jokainen voi tehdä kotisivut ilmaiseksi? Kuka hölmö kotisivuista maksaisi?

Kyllä, kotisivut voi tosiaan kuka tahansa tehdä ilmaiseksi ja jo pikkurahalla sekä opiskelulla kuka tahansa voi tehdä itselleen laadukkaat sivut.

Myös auton voi huoltaa itse eikä ravintolaan kannata mennä, kun kaupasta saa halvemmalla.

Todellisuudessa verkkosivujen suunnittelu ei ole rakettitiedettä, juuri tästä syystä WordPress -sivuja myyviä ”ammattilaisia” on aivan järkyttävä määrä. Kehotan kokeilemaan verkkosivun suunnittelua itse, varsinkin jos olet yksinyrittäjä, joka tarvitsee vain yksinkertaiset kotisivut.

Miksi kotisivuista kannattaa maksaa?

Oletko koskaan tehnyt jotain asiaa, joka on näyttänyt menevän yllättävän hyvin ja vasta kuukausin jälkeen tajunnut tai oppinut, että asia olisi kannattanut tehdä aivan tosin?

Yrityksen kotisivujen suunnittelussa on paljon tekijöitä, joita moni ei edes ajattele. Oppirahat säästyvät, kun antaa kokeneen ammattilaisen hoitaa projektin kuntoon.

Yleinen mantra kuuluu jotenkin näin ”Miksi tuhlata aikaa kotisivujen rakentamisen opetteluun, kun voi tehdä rahaa keskittymällä ydinliiketoimintaan?” Tässä tosin unohtuu se, että monilla pienyrittäjällä on kyllä reilusti ylimääräistä aikaa ja intressejä rahan säästämiseksi.

Sen sijaan kysyn kumpi vaihtoehto kuulostaa paremmalta.

  1. Yrittäjä säästää ja suunnittelee itse kotisivut noin 100€ hintaan. Rajallisen osaamisen vuoksi kotisivut eivät ole parhaat mahdolliset, mutta ainakin rahaa säästyi. Kotisivut tuovat yritykselle joka kuukausi noin 1 000€ liikevaihdon edestä asiakkaita.
  2. Yrittäjä säästää ja suunnittelee itse kotisivut noin 100€ hintaan. Rajallisen osaamisen vuoksi kotisivut eivät ole parhaat mahdolliset, mutta ainakin rahaa säästyi. Kotisivut tuovat yritykselle joka kuukausi noin 1 000€ liikevaihdon edestä asiakkaita.

Toisin sanoen, isompikin sijoitus maksaa itsensä nopeasti takaisin ja vielä moninkertaisena kun sen käyttää järkevästi.

Sen sijaan että keskityt yrityksen kotisivujen hintaan, mieti miten ne palvelevat liiketoimintaa ja mitä ongelmia kotisivut ratkaisevat. Monesti monimutkaisiltakin vaikuttavat asiat, kuten ajanvaraukset sekä myyntisuppilot ovat mainostoimistoille yksinkertaisia juttuja.

Räätälöidyt vai WordPress kotisivut?

WordPress tulee varmasti monille kotisivuja etsivälle yrittäjälle tutuksi. Mutta miksi WordPress on niin suosittu?

Tosiasiassa moni mainostoimisto asentaa asiakkaalle WordPressin, lätkäisee päälle valmiin teeman ja laittaa työharjoittelijan täyttämään sivun asiakkaan toimittamilla teksteillä. Lopuksi asiakkaalle tonnin lasku olemattomista työtunneista.

WordPressin suosion takana on myös sen helppokäyttöisyys, niin tekijälle kuin myöhemmin asiakkaalle. Monet haastavammatkin kotisivut voidaan toteuttaa helposti WordPressin avulla.

WordPress ei kuitenkaan taivu aivan kaikkeen, jos kotisivut vaativat erityisiä ominaisuuksia, kuten integraatioita kannattaa harkita täysin räätälöityä ratkaisua.

Räätälöity ohjelmisto vie aina huomattavasti enemmän aikaa ja on täten myös hinnaltaan kalliimpi. Pienen yrittäjän harvemmin kannattaa valita täysin räätälöityä pakettia.

Yrityksen kotisivujen hinta yhteenveto

Yrityksen kotisivujen hinta on useasti haastava määritellä, hintavertailun sijaan keskity miettimään kotisivun käyttötarkoitusta ja miten ne voivat tukea liiketoimintaa.

Käyntikorttisivut: Jos sivut olisi vain kiva olla, tai niiden tarkoitus on tarjota asiakkaalle vain yrityksen aukioloajat sekä osoitteen, kokeile aluksi tehdä kotisivut itse tai osta halpa paketti.

WordPress kotisivut valmisteemalla: Jos kotisivun tarkoitus on kerätä vain yhteydenottoja sekä ylläpitää sisältömarkkinointi kampanjoita, saa semmoiset valmisteemalla noin 1 000€

Räätälöidyt WordPress kotisivut: Jos kotisivujen ilme tuotetaan graafikolla ja teema rakennetaan kokonaan alusta, joutuu kotisivuista pulittamaan tyypillisesti vähintään 5 000€

Verkkokauppa: Verkkokauppaan kannattaa panostaa, panostamalla käyttökokemukseen sekä hakukoneoptimointiin kauppa käy paremmin ja keskimääräisen ostoskorin arvo nousee.

Jätä kommentti